Robert Moncuit

Robert Moncuit er et sjarmerende lite champagne hus som har drevet vinproduksjon i fem generasjoner. Vinhuset fra 1895 lager kun kun viner på Chardonnaydruen, og alt er økologisk. «Jeg hører ikke på noen, jeg er min egen kjellermester», smiler Pierre Ammillet som tok over etter sin far i 2000. Han og kona, Maude, står for driften av dette erke-franske selskapet der hundene løper fritt over gårdsplassen og kun de som har fulgt med i fransktimene kan gjøre seg forstått.

Historie

I fem generasjoner har det familiedrevne Moncuit-eiendommen dyrket druer for produksjon av vin i Champagne i Les Mesnil-sur-Oger fra og med Alex Moncuit i 1889. I 1928 skapte Robert Moncuit, Alexs barnebarn, den første cuvéen og eiendomsflaskechampagnen . I 1987 overtok Roberts datter Francoise eiendommen etter farens bortgang, hun ga tømmene til sønnen Pierre Amillet i 2000, Pierre forblir ved roret i dag.

Vitikultur og filosofi

Eiendommen består av 8 hektar med vinstokker i Le Mesnil-sur-Oger-regionen i Côte des Blancs, som alle er oppdrettet uten bruk av plantevernmidler eller ugressmidler. Druene er håndhøstet og håndsortert, og nestn alle vinene er gjæret og utviklet i en kombinasjon av tank og eik. Hensikten med å ha denne kontakten med bunnfallet er for å bevare presisjonen og mineraliteten som Mesnil er i stand til. Pierre liker å bruke både 228L og 350L fat og foretrekker at vinene eldes sakte; en gang på fat ligger vinen uforstyrret på bunnfallet til forsommeren. Alle viner går gjennom full malolaktisk naturli gjg.

Eiendommen består av 8 hektar med vinstokker i Le Mesnil-sur-Oger-regionen i Côte des Blancs, som alle er oppdrettet uten bruk av plantevernmidler eller ugressmidler. Frukt er alt håndhøstet og håndsortert, og hver pakke med vinstokker vinifiseres separat for å optimalisere resultatet av blandingen.

Nesten alle vinene er gjæret og oppdrettet i en kombinasjon av tank og eik, til syvende og sist er målet utvidet kontakt med bunnfallet og å bevare presisjonen og mineraliteten som Mesnil er i stand til. Pierre liker å bruke både 228L og 350L fat og foretrekker at vinene eldes sakte; en gang på fat ligger vinen uforstyrret på bunnfallet til forsommeren. Alle viner går gjennom full malolaktisk naturlig gjæring.

RM IMG 1628
RM IMG 1642

Vinifikasjon

To av de 8 hektarene med vinstokker som Pierre jobber med er mer verdsatt enn andre; Les Vozémieux og Les Chétillons.

Les Vozémeiux 

Per i dag har dette domenet ca 1,5 hektar i landsbyen Oger, 66 dekar av det er i klimaet til Les Vozémieux med vinstokker plantet i 1955. 2010-årgangen var første gang Pierre tappet Les Vozémieux på egen hånd, han ønsket å se hvordan den ville sammenlignet som en enkelt vingårdsvin med hans Les Chétillons-tapping. Parsellen hans med Les Chétillons er bare 500 meter unna, men er en sydvendt tomt, der Les Vozémieux er en nordvendt tomt.

Les Chétillons 

Domenet er et av de heldige få som har eiendommer i det 40 hektar store område til Les Chétillons i landsbyen Mesnil. De eldste vinstokkene ble plantet her i 1956.

Ekstra Brut "Les Grands Blanc" Grand Cru 

Les Grands Blanc er domainets "entry" nivåtapping, men å kalle det entry level er virkelig å selge vinen kort, siden den alltid består av frukt fra Grand Cru-pakker som domenet har i både Mesnil og Oger. Rundt 80 % av blandingen er fra basisårgangen, resten er reservevin fra forrige årgang.

Denne tappingen var tidligere bare kjent som "Brut Blanc des Blancs", men siden alle Pierres viner er mindre enn 6g/l-dosering, kvalifiserer de alle til å bli merket "Extra Brut". For å begynne å merke den som Extra Brut måtte etiketten redesignes, så Pierre benyttet anledningen til å omdøpe cuvéen til "Les Grands Blancs" for å gjenspeile det faktum at vinen er Grand Cru fra Cote des Blancs.