Quinta do Crasto
Portvin har siden uminnelige tider vært fokuset i Douro-dalen. Men for litt over tyve år siden satte noen få produsenter området på kartet også når det gjaldt svakvin. Quinta do Crasto var en av pionerene den gangen for i 1994. Visjonen, pågangsmotet og engasjementet har til slutt lønt seg, og i dag er produsenten høyt respektert i mange deler av verden med både rødvin og hvitvin av høy kvalitet.
Om Quinta do Crasto
Eiendommen kom inn i familien Roquette sine hender i 1962 da Jorge Roquette giftet seg med Leonor Guedes de Almeida, datteren til en kjent portvinsprodusent. Siden den gang har Quinta do Crasto vært Jorges livsverk. Sammen med sine tre barn: Miguel, Tomás og Rita, samt dedikerte vinmakere, har han bygget opp eiendommen til en velrenommert vinprodusent av både svak- og sterkvin. Men Quinta do Crasto har vært i familien Almeida i godt over 100 år og selv før den tid finnes det skrifter som beskriver eiendommen og dens vinproduksjon helt tilbake til 1615.
I dag produseres det 1,4 millioner flasker vin og portvin hos Qunita do Crasto, i tillegg til 45.000 flasker med økologisk olivenolje fra egne olivenlunder. Av vinene eksporteres 75% til 40 land på verdensbasis. Det ekspanderes stadig med nye viner både i svak- og sterkvinssegmentet. I motsetning til andre produsenter av svakvin i Douro, utmerker Quinta do Crasto seg for kun å produsere ti prosent portvin, mens hovedfokuset er på svakvin.
Vitikultur
Quinta do Crasto ligger i Douro-dalens Cima Corgo-region og består av 135 hektar mark, hvor 74 er beplantet med vinstokker. De tre underregionene i Douro, Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior, har alle sine særegenheter og fordeler. Cima Corgo er tørrere enn Baixo Corgo, noe som gir lavere utbytte på de gamle vinstokkene plantet i terrasser relativt nære elven. Det lave utbyttet produserer intense, komplekse og konsentrerte viner fra det skiferholdige jordsmonnet, som går over i granitt etter hvert som man beveger seg høyere opp i åsene.
Både øst- og sydvendte skråninger gir god soleksponering og vinstokkene plantes i ulike retninger, alt etter helningen i ås-sidene. De aller eldste stokkene nærmer seg hundre år. De befinner seg i de tradisjonelle socalcos-terrassene, hvor det som regel bare er en eller to rader med vinstokker, der håndlagde steinvegger støtter opp om hver terrasse. Også patamares, som ble populært på 80-tallet, brukes i de mindre bratte skråningene. Her er det bredere terrasser som holdes i sjakk av store og tettpakkede jordmasser. I nyere år har det blitt mer populært å plante stokkene i vertikale rader langsetter skråningene. Det skiferholdige jordsmonnet gjør sitt til både å absorbere og å holde godt på solvarmen, slik at plantenes røtter blir tvunget titalls meter ned i bakken på leting etter vann og næringsstoffer. Slik opprettholdes konkurransen plantene i mellom og resultatet viser seg i komplekse og intense viner.
Landskapet i Douro-dalen tillater ikke bruk av maskiner og det dedikerte teamet hos Quinta do Crasto jobber for hånd i vinmarkene med alt fra beskjæring til innhøstning. Det er blitt investert i nye og moderne vinifikasjonslokaler og lagringskjellere som er med på å optimalisere produksjonen til høyest mulig kvalitet.
Filosofi
Filosofien går ut på å respektere likevekten i terroiret og Quinta do Crastos økologiske arv, som både viser seg i form av et unikt jordsmonn og den perfekte harmonien mellom vinmarker og den storslåtte skjønnheten i landskapet rundt eiendommen og Douro-elven. Det søkes å opprettholde biodiversiteten i området ved hjelp av modernisering innenfor drueproduksjonen, som beskytter den naturlige vegetasjonen og som igjen virker som et tilfluktssted for den lokale faunaen. På denne måten blir også landskapet og jorden beskyttet. Målet er å lage viner med en egen unik identitet, som både er elegante, friske, velstrukturerte og som viser kompleksiteten i det store spekteret av druesorter.