Våre beste vintips til julematen

vintips-til-julematen

Stående ved julebordet, omringet av saftig ribbe, pinnekjøtt eller delikat lutefisk, kjenner du utfordringen med å velge riktig vin til maten. Frykt ikke! Våre beste tips tar deg med på en smaksreise gjennom musserende, hvit- og rødviner, og for å ikke glemme vin til desserten. La oss gjøre det enkelt å kombinere vin til maten, fordi juletiden skal være en fest, ikke en smaksmessig krangel!

Ribbe og skinkestek

For å komplementere de saftige og salte smakene i juleribba og skinkesteken, er det ideelt å velge viner med tilstrekkelig fruktighet, friskhet, krydder og struktur. Disse vinene vil harmonisere med kjøttets rikdom, samtidig som de balanserer det sødmefulle tilbehøret.

Musserende: 

  • Champagne, for eks. Blanc de Blancs eller Brut HER
  • Musserende fra England HER

Hvitvin:

  • Fatlagret Chenin Blanc fra Sør-Afrika, Coastal Region HER
  • Grüner Veltliner fra Østerrike, Niederösterreich HER
  • Riesling Trocken fra Tyskland, særlig fra regionene Rheinhessen, Pfalz eller Mosel. HER

Rødvin: 

  • Pinot Noir fra Burgund HER
  • Libanon, Bekaa Valley HER
  • Tempranillo fra Spania, Rioja. Gjerne en Reserva eller Gran Reserva HER

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet er julens salte høydepunkt, så det er avgjørende å velge viner som ikke bare møter den intense og salte smaken, men også balanserer kjøttets fedme på en elegant måte.

Musserende:

  • Crémant de Bourgogne eller Jura HER
  • Champagne, for eks. Brut HER

Hvitvin:

  • Oransjevin med tydelig skallkontakt HER
  • Riesling fra Tyskland eller Frankrike med gjerne litt sødme HER
  • Fatlagret Chardonnay fra Burgund, Frankrike HER

Rødvin:

  • Pinot Noir fra California, USA HER
  • Barbera fra Piemonte, Italia HER
  • Utviklet Bordeaux, Frankrike HER

Rakfisk

I dette måltidet møter du en smaksrikdom, og det er ingen enkel oppgave å finne den riktige vinen. Det essensielle er å velge viner med nok kraft til å takle det komplekse smaksbildet, spesielt med tanke på den fyldige fisken, og gjerne viner med høy syre for å balansere den rike karakteren.

Musserende:

  • Musserende fra Sør-Afrika HER
  • Pet Nat HER
  • Champagne med rik smak HER
  • Crémant de Bourgogne, Frankrike HER

Hvitvin:

  • Oransjevin fra Roussillon, Frankrike HER
  • Riesling fra Tyskland, helst av høy kvalitet og gjerne av typen Grösse Gewächs (GG) HER
  • Pinot Gris fra Alsace, Frankrike HER


Lutefisk

Lutefisk kler viner med tilstrekkelig friskhet, fruktighet og mineralitet for å fremheve den delikate og distinkte fisksmaken. Dersom du serverer tilbehør med en viss sødme, som ertepuré, sennep og brunost, påvirker dette vinvalget. Viner med en touch av sødme, moden frukt eller lengre lagring – og ikke minst, bobler!

Musserende:

  • Cava fra Spania HER
  • Champagne HER

Hvitvin: 

  • Alvarinho fra Portugal HER
  • Sicilia, Italia HER
  • Riesling fra Tyskland HER

Kalkun

Som du nok allerede vet, er kalkun kjent for sin milde og magre karakter. Derfor spiller tilbehøret en nøkkelrolle med sine intense smaker og hint av sødme. I denne situasjonen er det smart å satse på en fruktig hvitvin eller en saftig rødvin – og selvfølgelig kan man aldri gå galt med litt musserende!

Musserende: 

  • Vintage Champagne HER

Hvitvin:

  • Chardonnay fra California, USA HER
  • Chenin Blanc fra Sør-Afrika HER

Rødvin:

  • Xinomavro fra Makedonia, Hellas HER
  • Côtes-du-Rhône fra Rhône, Frankrike HER
  • Pinot noir fra Burgund, Frankrike HER

And

Selv om and kanskje ikke er det mest kjente julemåltidet, velger stadig flere å nyte et saftig andebryst med en smakfull saus. Når du skal velge vin til dette måltidet, står du fritt til å utforske hvitvin, rødvin og til og med musserende. Det essensielle er å sikre tilstrekkelig syre og unngå altfor kraftige tanniner!

Hvitvin:

  • Bordeaux, Frankrike med fatpreg HER
  • Riesling fra Pfalz, Tyskland HER

Rødvin:

  • Pinot Noir fra New Zealand HER
  • Douro e Porto, Portugal HER

Nøttestek

Nøttestek er en ettertraktet vegetarisk julemiddag, sammensatt av saftige nøtter, grønnsaker, havregryn og epler. For å fullt ut nyte denne smaksrike og kjøttfrie retten, passer det perfekt med viner som bærer en rik og fruktig karakter, samtidig som de har tilstrekkelig struktur til å matche nøttestekens unike tekstur.

Musserende:

  • Vintage Champagne HER

Hvitvin:

  • Chardonnay fra Burgund, Frankrike HER

Rødvin: 

  • Côte-du-Rhône eller Châteauneuf-Du-Pape Rhône, Frankrike HER
  • Tempranillo fra Spania, Rioja. Gjerne en Reserva eller Gran Reserva HER

Dessert

De klassiske juledessertene, som riskrem, multekrem og karamellpudding, får en ekstra smakfull dimensjon når de nytes med en søt og fyldig dessertvin. Vi har selvfølgelig satt sammen våre beste tips til viner.

Multekrem med eller uten krumkaker er det nødvendig at vinen ikke kræsjer med den unike multesmaken. 

  • Riesling Auslese fra Rheinhessen eller Pfalz HER
  • Beerenauslese fra Østerrike, Burgenland HER
  • Musserende Moscato fra Piemonte, Italia HER

Karamellpudding overraskende mangler betydelig sødme, noe som gjør den perfekt for å kombinere med klassiske dessertviner.

  • Twany Portvin fra Portugal HER
  • Madeira fra Portugal HER
  • Rivesaltes Ambré fra Frankrike, Roussillon HER

Riskrem med bringebærsaus er mild på smak og har en del fett og sødme. Sausen tilfører en frisk og syrlig kontrast, det samme bør vinen også smake.

  • Fruktvin av eple fra Sverige HER
  • Muscat de Rivesaltes fra Frankrike, Roussillon HER

Publisert 13.12.2023

Flere artikler